ACTIVITATI AN SCOLAR 2022-2023

Be ECO!

,,Vrei sa fii sănătos? Nu arunca baterii, acumulatori, împreună cu deșeurile menajere! Colectează separat!”

Participanți direcți Be-Eco și suporteri, toți pentru un mediu mai curat; activitate de conștientizare a reciclării selective, la clasă; activitate de colectare-suporteri BeEco.

,,Vrei să fii sănătos? Rămâi conectat la natură!” – codul Eco

Clasele V B, VD,

ajutate de P A, I C, I A, III C, IX E, XII E.

Profesori coordonatori colectare BeEco Anita Marin, Nedelcu Alina

Profesori coordonatori clasă Mihaela Dinescu, Amalia State, Tudor Adriana, R. F. , M.I., Cătălina Pană.

În programul ECO-ȘCOALA, una dintre problemele de mediu identificate a fost poluarea atmosferică. Este mult praf, din cauza mașinilor, din ce în ce mai multe, a străzilor nespălate, neasfaltate. Am propus o acțiune simplă, cu impact în ceea ce privește schimbarea mediului ambiental, mini-proiectul , O floare pentru Școala mea”. Este în continuă derulare, considerăm a fi, a rămâne, un proiect permanent, astfel încât să se vadă zi de zi o schimbare. Copiilor le plac florile. Dacă ar putea gestiona ei acest proiect, întru totul, Școala ar fi exact ca o floare. Ne străduim, cu oameni inimoși, cadre didactice și nu numai.

Participanți activi: Cătălina Pană, Anita Marin – coordonatori,

profesori: Roșca Florina, Alecu Florica,Vizuroiu Ștefana, Neagu Paula, Alina Nedelcu, Răceanu Nela, Marin Sanda și copiii, părinții, bineînțeles. Multe flori, un aer mai curat, natură și aer mai curat atât în curte cât și în clase, într-un cuvânt, sănătate.

,,Vrei un mediu sănătos? Rămâi conectat la natură! “

Plecând de la ideea reciclării materialelor, am gândit să realizăm un concept artistic de influență Retrosteampunk Futurism care să reînvie perspectiva a ceea ce odinioară a reprezentat noutate tehnologică, avangardă și care, în prezent, zace sub pragul uitării… Ne-am gândit să reînsuflețim trecutul, anii ’80, ’90. De aceea, tema proiectelor a fost Mașina Timpului. Copiii au colectat obiecte a căror folosință este deja apusă, le-au asortat după criterii nonconformiste, estetice și au realizat adevărate capodopere în care, dacă privești cu atenție, poți regăsi elemente din baza materiala a dispensarului anilor optzeci, a ceasornicăriei, a bijuteriei…. o lume apusa, după cum spuneam, și pe care, copiii au reînviat-o și au imortalizat -o pe o suprafață plană, într-o bulă a timpului….

profesor coordonator, Roșca Floriana.

Aș fi vrut să mai adaug o vorbă, două, dar… am rămas mută de admirație, la o așa frumoasă prezentare, la așa capodopere create de elevii artiști ai clasei a IX-a, clasă de filologie, din liceul nostru. Felicitări! 👏

Prof. coordonator Eco-Școala, Cătălina Pană

Mărțișoarele sunt simboluri ale renașterii naturii, marcând sosirea primăverii. Atunci când sunt vesele și colorate, prietenoase cu mediul, ele se dovedesc a fi și foarte utile.

Folosind ”mărțișoare înfloritoare”, elevii clasei I A, coordonați de prof. înv. primar Dinescu Mihaela, au plantat semințele de flori în ghivece biodegradabile. Totul s-a desfășurat într-o atmosferă de bucurie și entuziasm, dar și seriozitate și responsabilitate, în același timp, pentru cei mai mulți dintre ei fiind prima experiență de acest gen.

Activitatea face parte din proiectul ”Micii grădinari” și își propune să îi ajute pe elevi să înțeleagă cum se dezvoltă plantele și să descopere factorii care le influențează creșterea.

ECO-ȘCOALA – 22 aprilie 2023, Ziua Internațională a Mamei-Pământ❤, sărbătorită și în liceul nostru.

Elevii claselor P, I, a II-a, a III-a, a IV-a, a IX-a.

Profesori Amalia State, Marinela Simionescu, Cătălina Pană, Moga Iuliana, Ciacîru Aldea Roxana, Stoian Marioara, Răceanu Nela, Marin Sanda, Ana- Maria Vasilescu, Strezoiu Andreea, Moldoveanu Florina, Alecu Florica, Radu Sorica, Badea Luiza, Roșca Floriana, M.P., G.A.

,,În natură  găsim sănătatea”

 Clasa I C, coordonată de prof. Cătălina Pană, a organizat un colț al toamnei și o paradă a fructelor “haioase”. 

Am vorbit despre hrana vie, despre vitaminele și mineralele din fructele de sezon dar nu numai,  despre gustări sănătoase. Colțul toamnei ne va bucura cu fructele, legumele  și cerealele expuse, până  la solstițiul de iarnă. Din când în când,  colțul toamnei va fi realimentat, pentru că cine rezistă în fața unei așa expuneri,  care-ți îmbie, continuu, papilele gustative?” 

Despre cei 3 R- Reducere, Reciclare, Refolosire.

,, Obiceiuri bune formate devreme.” 

Am încercat o dezbatere, Jocul ,,Harta reciclării “,  activități  practice – găsirea celor mai bune soluții pentru  protejarea Naturii,  a Biodiversității și a Sănătății.

Motto-ul clasei:<<,,Cel mai bun” gunoi este cel pe care nu l-am făcut noi. >>

 prof. Ardelean Amalia, prof. Moroianu Marioara 

AJUTOR PENTRU PĂSĂRI

In perioada de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii, păsările care trăiesc în sălbăticie și care sunt adesea observate în grădini (mierle, vrăbii, pițigoi, ciocănitori,  stăncuțe, coțofene, gaițe etc) întâmpină mari dificultăți în a găsi suficientă hrană. De aceea, elevii clasei I D au venit cu drag în ajutorul micilor prieteni necuvântători.

Prof. Vanda Mădălina Bucur

Cadrele didactice au organizat, cu copiii, ateliere de lucru pentru Eco-decorațiuni,  de Crăciun. Au participat la o lucrare colectivă – Brăduțul din clasă.

Au folosit material reciclabil -hârtie,  carton, becuri, lemn, plastic, celuloză,  crenguțe de brad, de lavandă, resturi de material textil etc. Fiecare profesor a organizat  o dezbatere despre materialele care pot fi reciclate și valorizate, salvând  resurse prime importante. 

O parte dintre ornamentele Eco au plecat către casele micuților, altele au împodobit bradul Școlii. 

Profesori Cătălina Pană, Anita Marin, Marinela Simionescu, Stoian  Marioara,  Strezoiu Andreea,  Moldoveanu Florina, Nicoleta Militaru, Vasilescu Ana Maria, Goțea Andreea Magda Bostan, Iuliana Moga, Ciacîru Roxana, Strezoiu Andreea,  bibliotecarul Școlii, Petre Rodica

Ziua Internațională Lego, 28 IANUARIE 2023

Activitate în familie, cu prietenii – jocul minții, copii voioși, obiceiuri învățate, duse în comunitate, dezvoltarea abilităților sociale, a interacțiunii, dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, dezvoltarea inteligenței emoționale, într-un cuvânt, SĂNĂTATE.

Jocul Lego printre preferatele noastre, la școală și acasă. Punct ochit, punct lovit.👍

Clasa I C, Step by Step

Prof.coordonator, Cătălina Pană

Ziua internațională a rezervațiilor și parcurilor naturale

Elevii de liceu (clasele: X-XI) au participat la o activitate colaborativă în care au căutat informații despre rezervațiile și parcurile naturale din România. Ei au discutat despre importanța acestor locuri pentru moștenirea planetei noastre. În acest atelier ei au discutat despre ce înseamnă turismul sustenabil și despre ce pot face oameni pentru a fi mai sustenabili în vacanțe și concedii. 

Prof. Militaru Nicoleta

Pachețelul românesc!

,,Cât de des putem, zi de zi la clasele mici, împreună la masă, în Școală, alimentație sănătoasă.”

Clasele PA, IB, IC, VD.

Profesori coordonatori Moga Iuliana, Gabriela Bănica, Pană Cătălina, Marin Anita

Zilnic, aproape de natură.

Chiar dacă am intrat, calendaristic, în anotimpul rece, știm  că astronomic este, încă, toamnă, ultima săptămână. Așa că, am plantat boabe de fasole, acasă de data aceasta, am vorbit despre plante, iar la clasă încă ne bucurăm de culorile toamnei(am făcut câteva ornamente naturale),  după ce am adunat vreascuri și frunze pentru  a face un  culcuș  pentru arici,  în grădina școlii. Nu uităm niciodată să avem grijă de necuvântătoare, dacă ne stă în putință. Am vorbit despre natură și biodiversitate.

Elevii claselor  I și a II-a C, profesori coordonatori, Cătălina Pană, Stoian Marioara.

Am celebrat Ziua Mondială a Solului, printr-o întâlnire cu un specialist în problemele solului.  

Scopul întâlnirii a fost conștientizarea în rândul tinerilor,  segment  de vârstă 9-18 ani, a  necesității menținerii unui sol sănătos, susținerea unei gestionări durabile a resurselor solului.

S-a creat o frumoasă dezbatere. Feedback-ul, în urma activității, a fost pozitiv. Copiii au fost foarte încântați de informațiile aflate, au participat cu interes, 

și-au luat notițe,  au solicitat informații, pe care, sperăm,  le vor transmite, mai departe,  în comunitate.

,,Muzica pământului se scrie doar în cheia sol.” (calambur aforistic, Constantin Ardeleanu)

Profesori coordonatori, Cătălina Pană/ Anita Marin.

Responsabilizarea față de mediu.  

-colectarea de baterii;

-depozitarea în condiții de siguranță; 

-protejarea mediului;

-sănătatea oamenilor;

Dezvoltarea competențelor eco-sociale.

Clasa a XII-a E, prof. Adriana Tudor

Pachețelul românesc, continuăm tradiția!

Clasa Pregatitoare D, prof. C.R.

Clasa a V-a D, prof. Anita Marin

Clasa a VIII-a B, diriginte N.P.

Conform planului de acțiune Eco-Școala,  am organizat o întâlnire cu asistentul medical al Școlii, care ne-a vorbit  despre alimentație sănătoasă,  igienă,  bolile  sezonului rece. 

Copiii au fost curioși, au pus întrebări, au primit răspunsuri. Au participat  elevi de la clasele primare.

Profesor coordonator, Cătălina Pană

Profesori implicați 

Strezoiu Andreea, Moldoveanu Florina, Stoian Marioara, Ciacîru Aldea Roxana

Stil de Viață Sănătos  

În Programul mondial Eco-Școala,  activitățile gândite, propuse, desfășurate cu elevii clasei a XII-a E sunt, fără îndoială,  relevante, beneficiarii conștientizând importanța unui stil de viață sănătos care  le asigură starea de bine pe termen lung. Implicând și familia, alături de specialiști în domeniu, avem datoria de a contribui  la formarea lor, ca adulți responsabili.  Cu alte cuvinte, promovăm un Stil de Viață Sănătos!  

Nutriție adecvată + gândire pozitivă + empatie + sport + echilibru + măsură= Sănătate 

Prof. Tudor Adriana 

Be ECO!

,,Vrei sa fii sănătos? Nu arunca baterii, acumulatori, împreună cu deșeurile menajere! Colectează separat!”

Participanți direcți Be-Eco și suporteri, toți  pentru un mediu mai curat; activitate de conștientizare a reciclării selective, la clasă;  activitate de colectare-suporteri BeEco. 

,,Vrei să fii sănătos? Rămâi conectat la natură!” – codul Eco

Clasele V B, VD,  

ajutate de P A, I C, I A, III C, IX E, XII E.

Profesori coordonatori colectare BeEco Anita Marin, Nedelcu Alina

Profesori coordonatori clasă, suporteri, Mihaela Dinescu, Amalia State, Tudor Adriana, Roșca Floriana, Moga Iuliana,  Cătălina Pană.

STIL DE VIATA SANATOS – ECO-SCOALA

 Pachețelul românesc – activitate desfășurată cu elevii claselor a IX-a B si a X-a B:

– consumul alimentelor de sezon, a produselor locale;

– obiceiuri alimentare;

– alimente procesate;

– agrobiodiversitate;

– responsabilitate, risipa de alimente;

Prof. Boboc Cristina, prof. Militaru Nicoleta,  P. L., C.V.

Materiale reciclabile – sursă de inspirație pentru realizarea unor lucrări de sezon (”Oameni de zăpadă”).

 prof. Dinescu Mihaela,  clasa I A

Conștientizare/ Mișcare/ Aer liber/Natură/Sănătate/

Activitate în familie – o bucurie, care trebuie împărtășită.  

Adeseori vorbim în activităţile noastre, la clasă, despre joaca în aer liber,  câteva minute pe zi, care asigură copilului o dezvoltare armonioasă și abilitățile necesare,  de care are nevoie, pentru o creștere normală, versus tableta, telefon, spațiu închis.

La școală, învățăm copiii să facă mișcare. De fapt, le readucem aminte. Facem asta în pauze, în activităţi planificate, cu părinții, afară,  la sala de sport sau în școală, când timpul nu ne permite și… îi încurajăm să-și scoată și părinții la joacă. Unii chiar reușesc!

Nu uita codul Eco-Școala: 

,, Vrei sa fii sănătos? Conecteaza-te la natură!”

Miscare si sanatate

Clasele 9B si 10 B

Prof. Boboc C si Militaru N 

Elevii au lucrat in echipe mixte si au facut trasee sportive menite sa incurajeze miscarea in aer liber. Ei au colaborat, au lucrat in echipe si au negociat aspectele legate de trasee. La final, fiecare echipa a facut traseele celorlalte echipe si au oferit feedback pentru activitate.  Activitatea este parte din proiectul eTwinning, Be Active!

Start a Blog at WordPress.com.

Up ↑